Stoleté oslavy Jiráskovy chaty na Dobrošově

Náš pěvecký sbor byl pozván, aby 29. 8. zazpíval na Dobrošově při oslavách, které na toto významné výročí připravili členové Klubu českých turistů. Hron se podílel na oslavách otevření chaty a tak bylo jisté, že tuto pozvánku rádi přijmeme i po sto letech.

    V „Rajzovce“ jsme se sešli již v půl desáté ráno a po rozdělení do jednotlivých aut jsme se vydali na cestu. Úzkými uličkami, kterými vedla objížďka na Lipí, jsme se dostali na parkoviště u chaty a pak už jsme se soutřeďovali a řešili přesné místo, kde budeme zpívat. Původní volba ve vchodu do chaty se jevila jako nepraktická, protože lidé chodili na rozhlednu, pro občerstvení a tak jsme nakonec zakotvili v zákoutí chaty, které bylo otevřené směrem k publiku. Soustředili jsme se, postavili do oblouku a vyčkávali svého okamžiku. Program byl zahájen uvítáním hostů, zejména pak manželky pana prezidenta paní Evy Pavlové a hejtmana královéhradeckého kraje pana Červíčka, pak pokračovaly proslovy zástupců organizátorů k historii chaty.

    Nám se ještě chvíli před zahájením podařilo poprosit paní Evu Pavlovou o společnou fotografii se sborem. Velmi ochotně nám vyhověla a společnou fotografií a přáním podařeného vystoupení nás velmi potěšila.

    V našem vystoupení zazněly skladby dvojího vyznění. V první části jsme přednesli několik skladeb B. Smetany, A. Dvořáka, L. Janáčka a E. Suchoně. Byly to skladby, které by s velkou pravděpodobností mohly při původním otevření chaty zaznít. Ve druhé části jsme se přeorientovali na lidovou notu a zazpívali jsme několik úprav lidových písní. Zvolili jsme skladby svižnější a publikum to ocenilo potleskem. Nemohli jsme se vyhnout Náchodskému zámečku, na který se dá z dobrošovské chaty také podívat. Jako poslední jsme zazpívali staroslověnské přání „Mnogaja ljeta“.

    Po vystoupení jsme si dali zasloužený oběd a pak jsme se rozešli. Někteří zamířili do svých domovů, někdo ještě zůstal a užíval si krásného slunného odpoledne.