Koncert ke 115. výročí pěveckého sboru Dalibor

Pěvecký sbor ze sousedního Hronova oslavuje v letošním roce 115 let své činnosti. S Hronem má velmi dobré kontakty a tak jsme na tuto oslavu byli pozváni a toto pozvání jsme rádi přijali.

Dne 16. dubna jsme se sešli na našem obvyklém místě a auty jsme vyrazili do Hronova. Hned po příjezdu jsme nastoupili na pódium k rozezpívání a zkoušce společných skladeb s Daliborem. Jak už to tak bývá, byla spousta shonu, rychlých úprav programu a dolaďování hlasů tak, aby se v 18.00 hod mohlo začínat.

V divadle se sešlo hned několik účinkujících, kromě Hronu a oslavence Dalibora přišli i žáci ZUŠ Hronov – Žesťový orchestr a několik sólistů, mladých zpěváčků, kteří tvořili velmi pěkný úvod celého programu.

V 18.00 hod začal samotný koncert. V hledišti seděli „skalní příznivci“ sborového zpěvu, rodiče dětí, které vystupovaly a samozřejmě, že jsme si publikum dělali i my navzájem. Jako první nastoupil žesťový orchestr, který veselými a rychlými skladbami rozehřál publikum. Jako druhý blok bylo zařazené vystoupení mladých zpěvaček a zpěváků ze ZUŠ, kteří si tak vyzkoušeli pódium, protože je čekala řada hudebních soutěží, kterých se každoročně účastní. Poslední vystoupení a předěl mezi částmi koncertu obstaraly dvojhlasem A. Dvořáka Prsten Zuzana Meierová Genrtová, Dis a Mgr. Jana Jankovičová.

Po této první části nastoupil oslavenec Dalibor pod vedením paní Z. Meierové Genrtové. V jeho podání zazněla řada různorodých skladeb, která prezentovala průřez širokého repertoáru sboru. Na pódiu jsme pak Dalibor vystřídali my. Po hudebním přání všeho nejlepšího v našem podání pod taktovkou Ing. Vl. Čejpa zazněly skladby B. Smetany, A. Dvořáka a dalších českých skladatelů. Svým výběrem jsme tak připomněli Rok české hudby. Závěrečné společné zpívání bylo složené ze skladeb A. Dvořáka a B. Smetany. No a jaký by to byl konec koncertu, kdyby nedošlo na přídavek – opakování oblíbeného sboru z Prodané nevěsty „Proč bychom se netěšili“.

Po koncertě jsme byli pozváni k malému pohoštění, které bylo ale opravdu hodně bohaté. Ve společném povídání čas rychle utíkal a tak jsme se pomalu vydávali auty zpět do Náchoda.