Vánoční čas

Příprava na Vánoce, tedy na vánoční koncert v Hronu pravidelně začíná již na začátku podzimu. Občas se nám poštěstí být rychlejší než první z obchodů, které začínají ve stejné době lákat kupující.

Letošní přípravy tedy začaly brzo a nejintenzivněji jsme je prožívali již druhého prosince, kdy proběhlo naše předvánoční soustředění. Sešli jsme se již v devět hodin ráno a po krátkém rozezpívání jsme začali pracovat na jednotlivých skladbách, zvolených pro náš koncert. Protože však nikdo nevydrží intenzivně zpívat několik hodin v kuse, i my jsme svou práci dvakrát přerušili. Poprvé to bylo kolem půl jedenácté, kdy byla pauza na kávu a výborné štrůdl naší Lídy. Podruhé jsme se od zpěvu odtrhli při obědě, který nám zase s láskou a maximální ochotou připravila Andrejka. Oběma dámám tak patří veliký dík, za jejich péči o naše spokojené žaludky. Po obědě jsme se dali ještě na dvě hodinky do práce, kdy si nás od pana Čejpa přebrala Lenka Hronková a docvičili jsme tři skladby, které na koncert vybrala ona. Soustředění skončilo podle plánu, tedy ve tři hodiny odpoledne.

Další důležitou akcí před vánočním koncertem je „generálka“. Jedná se o prodlouženou zkoušku, na které se sejde Hron, Sboreček a muzikanti, abychom doladili potřebné drobnosti pro co nejlepší vyznění vánočního koncertu. Tato zkouška proběhla hned pátého prosince.

Po poslední zkoušce pak přišel den D, tedy sedmnáctý prosinec, den našeho posledního koncertu v roce 2023. Scházíme se pravidelně ve foyeru městského divadla, jak říkáme v přízemí Beránku. Oba sbory i hudebníci si naposledy osvěžily společné skladby a skladby s doprovodem. Pak se jako první do kostela na náměstí přesunul Hron a přesně o půl čtvrté začal náš koncert. Dodrželi jsme jeho klasické schéma: Hron, Sboreček, společné skladby. Hron zařadil kromě jednotlivých skladeb s vánoční tématikou i blok tří částí méně známé mše J. J. Ryby – Missa pastoralis – v latině s doprovodem hudebníků. Sboreček pak ve svém vystoupení provedl řadu vánočních písní, spirituálů i skladby duchovního charakteru. Společná část, s připomenutím příštího roku jako roku české hudby, začala zpěvem první části kantáty B. Setany Česká píseň. Pro publikum je nejlákavější téma vánočních koled, takže ani na ty jsme nemohli zapomenout. Jako finále zazněla společně poslední část České mše vánoční od již jmenovaného J. J. Ryby. Předvánočním podvečerem jsme se po skončení koncertu vydali všichni domů.